Loading nrnmech.dll crashes with "Signal 11" error

Post Reply
maddy
Posts: 4
Joined: Sun Jan 14, 2007 12:30 am

Loading nrnmech.dll crashes with "Signal 11" error

Post by maddy » Sun Jan 14, 2007 5:39 am

Hi all,i currently installed neuron5.9 on my windowsXp machine.But when i try to start it by clicking nrngui in start menu i saw following message on a white window with heading SH

NEURON -- Release 5.9.10 (1601) 2006-11-01
by John W. Moore, Michael Hines, and Ted Carnevale
Duke and Yale University -- Copyright 1984-2006

loading membrane mechanisms from nrnmech.dll
Signal 11

NEURON exited abnormally. Press the return key to close this window




This window closes as i press enter.Please help me where am i wrong?I have tried reinstalling it.How can i reach oc>....
Regards,
MADHUR

ted
Site Admin
Posts: 5623
Joined: Wed May 18, 2005 4:50 pm
Location: Yale University School of Medicine
Contact:

Post by ted » Mon Jan 15, 2007 11:21 am

How did you install it (i.e. just started its installer and accepted all defaults, or did you do
something else?), and where did you install it to (did you let it install into its default location,
or did you put it somewhere else?).
Before installing NEURON, did you already have cygwin installed on your PC?

maddy
Posts: 4
Joined: Sun Jan 14, 2007 12:30 am

Not solved yet

Post by maddy » Mon Jan 15, 2007 1:29 pm

I tried rereinstalling Neuron5.9 with all defaults(uninstall previous instance ) but it didn't owrk.Then i uninstall it,installed cygwin2.510.2.2, then again installed neuron, but got same bore message-

NEURON -- Release 5.9.10 (1601) 2006-11-01
by John W. Moore, Michael Hines, and Ted Carnevale
Duke and Yale University -- Copyright 1984-2006

loading membrane mechanisms from nrnmech.dll
Signal 11

NEURON exited abnormally. Press the return key to close this window




In documentations it is writtern that neuron do not accept space in paths for eg.C:/documents and settings,therefore i previously put the desktop folder in c:/neuron 5.9.....

When i click nrngui,following happens
1.There is a black window with heading nrngui
2.There is another black window with heading rxvt00000cec
3.Then comes the SH white window with above message,first two steps takes place in a flash....





ted wrote:How did you install it (i.e. just started its installer and accepted all defaults, or did you do
something else?), and where did you install it to (did you let it install into its default location,
or did you put it somewhere else?).
Before installing NEURON, did you already have cygwin installed on your PC?

maddy
Posts: 4
Joined: Sun Jan 14, 2007 12:30 am

SOLVED AT LAST

Post by maddy » Mon Jan 15, 2007 2:35 pm

Hi all,i am relaxed now.Sorry if i was wrong in describing it but i found this way(which was not working ofcourse) to start at http://www.anc.ed.ac.uk/school/neuron/t ... /tutA.html
which says mswin users click nrnui from start menu...

A different tutorial at http://www.kem.org/neuron/prog1.html tells that windows user should start with writing nrniv somewhere,where it doesn't tell
anyway i figured it out to be rxvt sh shortcut, where i can enter nrniv to start up which brings me to oc>.

Thanks a lot for al who worried with me,but i still cant figure out that whose fault was this!!!Anyway beginners like me try both methods if u are unlucky as me to stuck on very first step.....

hines
Site Admin
Posts: 1580
Joined: Wed May 18, 2005 3:32 pm

Post by hines » Mon Jan 15, 2007 3:22 pm

Since you got this by clicking on the nrngui icon
loading membrane mechanisms from nrnmech.dll
Signal 11

NEURON exited abnormally.
and the icon makes NEURON start in c:\ then I suspect you have incompatible (left over from an earlier version) c:\nrnmech.dll file. Try removing the nrnmech.dll file (its a bad place to have simulation files--- better places are in simulation project specific subdirectories) and see if the icon launches properly.

maddy
Posts: 4
Joined: Sun Jan 14, 2007 12:30 am

Thanks

Post by maddy » Mon Jan 15, 2007 11:42 pm

Thank you,you were exact in spotting the problem,now i can see the GUI.

mflynn

segmentation fault

Post by mflynn » Tue Aug 14, 2007 7:50 pm

I'm trying to get my model running on a colleague's machine. We downloaded the most recent version of NEURON, compiled the mod files and it crashes and dumps the stack. We can't even run files from an autolaunch model in the ModelDB, we get a 'signal 11' error. We tried uninstalling and reinstalling NEURON, tried installing cygwin, but nothing worked. Any ideas as to what could be the problem?

Mark

hines
Site Admin
Posts: 1580
Joined: Wed May 18, 2005 3:32 pm

Post by hines » Tue Sep 11, 2007 10:40 am

If neurondemo is not working then try installing
http://www.neuron.yale.edu/ftp/neuron/v ... -setup.exe
My old way of dynamically loading dll files has worked since dos and windows3.1 but in the past 3 months you are the third person to experience this problem which I have not been able to reproduce on my machine. This new version uses an entirely different method to create and load the nrnmech.dll file and makes a nrnmech.dll which is incompatible with the old ones. So, if neurondemo works on your machine, be sure to remove all the .o files in a directory before starting the mknrndll process so that you do a clean build of the nrnmech.dll file(s).

Post Reply